la destrucció del patrimoni

L’any 1997 el Pla General acabat d’aprovar, va  publicar un pre-catàleg de patrimoni a l’espera de redactar i aprovar un catàleg definitiu. Aquell pre-catàleg recollia, de forma quasi textual, la proposta presentada per alguns membres del CEB. Evidentment era millorable, però, a data d’avui, encara és l’única norma de protecció.

L’any 2015 el CEB va organitzar a l’Escorxador una taula rodona sobre la conservació del patrimoni, en la qual ens vàrem queixar que, 18 anys després d’aprovat el PGOB, el catàleg ni s’havia començat a redactar. En aquell acte l’ajuntament es va comprometre públicament a tirar-lo endavant i, efectivament, aquell mateix any va contractar la redacció a través de la Diputació. Aquesta va lliurar el treball a finals del 2018, però no va ser fins fa poc més d’un any, el 26 de setembre de 2019, que l’ajuntament va fer, també a l’Escorxador, un acte públic de presentació dels treballs efectuats, acte que tots esperàvem que fos seguit de l’exposició pública del projecte. Exposició que mai ha tingut lloc.

Quan el CEB va reclamar que el document fos portat a la Comissió de Patrimoni per a la seva avaluació (quin altre projecte pot estar més justificat que aquest per ser deliberat al sí de la Comissió?), se’ns va respondre que ja no hi havia temps.

Som a novembre de 2020, han passat 23 anys des de l’aprovació del pre-catàleg, i més de 2 anys des de que la Diputació va entregar a l’ajuntament la proposta de catàleg. No hem vist el projecte, desconeixem quins elements es preveu catalogar, quins hi són i quins hi manquen, i quina normativa els serà aplicable. El catàleg segueix frenat damunt alguna taula de l’ajuntament.

Mentrestant l’ajuntament ha anat enderrocant edificis de propietat municipal que hi haurien de ser (una part de la masia basilical de Can Vendrell el 2012, l’antic teatre-cinema Goula d’en Jaume Petit l’any 2015, l’Hostal del Bosc de la Mari Sampere el 2017…), i encara no fa una setmana que ha deixat enderrocar una petita i modesta torreta de l’any 1931 que ens consta que estava inclosa al projecte de catàleg. Era situada a l’avinguda Torres Vilaró 18, al costat del mateix ajuntament, i ells ho sabien perquè van autoritzar l’enderroc mitjançant decret d’alcaldia el passat 4 de novembre. No la busqueu, ja no hi és… darrera seu poden caure altres edificis d’interès que cal protegir dels carrers Major, Sant Domènec i Sant Roc.

És urgent que el catàleg de patrimoni vagi a la comissió de patrimoni per ser revisat i que pugui ser aprovat aviat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *