mapa de pedra seca a BEgues

Un dels temes més valorats pel CEB és l’arquitectura de la pedra seca.

Dels dos centenars llargs de barraques que encara existien l’any 1930, l’any 2007 restaven en bon estat tan sols un 10%. Era evident la situació de desprotecció, l’estat d’abandonament i la destrossa generalitzada del patrimoni arquitectònic i del paisatge rural de Begues.

Des del CEB fa anys que impulsem una nova relació cultural amb el patrimoni de pedra en sec, fent contemporani allò que ha deixat d’existir per una majoria, incorporant-li un ús artístic i una funció estètica, respectant les estructures, la natura que les envolta, el paisatge que les integra i el territori que les acull. Fruit de la col·laboració amb la Land Art Associació de Catalunya (LAAC) es porta a terme el programa Arquitectura-Paisatge-Art que comprèn la restauració de construccions de pedra seca, l’artialització del paisatge que les envolta i la realització d’una obra i/o acció artística tributària de l’estructura restaurada i del seu entorn.

Recuperem i renovem el mapa de pedra seca a Begues, que vam generar fa anys, i que malauradament s’havia perdut. Aquest cop emprant software lliure (uMap i OpenstreetMap). Cada barraca es documenta amb una fitxa catalogràfica, imatges de la barraca i el seu entorn.

Us animem a consultar-ho. I si trobeu noves construccions de pedra seca que no hi surtin, feu-nos-ho saber. Gràcies!

Veure el mapa de pedra seca a pantalla completa

6 comentaris

  • Impressionant! Documentació detallada i rigorosa!

    Un estímul més per conèixer, conservar i restaurar el patrimoni cultural i artístic del poble

  • Falta la barraca de sota de les agulles al “cami dels caçadors”

    • Hola Aniol, gràcies pel comentari! de moment les que hem posat són tots del terme municipal i la que tu dius queda fora. De totes maneres ho traspassem al grup de treball de pedra seca perque valorin si afegir-la.

  • Gran Feina !!!!!
    Una pregunta, si en un solar edificable hi ha una cabana de pedra seca practicament derruida, el propietari que ha de fer???

    Gràcies anticipades.

    • Gràcies Melcior. Has fet una pregunta molt interessant. Les construccions de pedra seca són patrimoni de la humanitat des de 2018, i com a tal són susceptibles de protecció. La figura legal que les protegeix a nivell local és el catàleg de patrimoni, que fa temps que s’ha redactat a Begues, però que encara no s’ha aprovat formalment. A Begues hi ha propietaris que han reconstruit les barraques que hi havia al seu jardí. Al Centre d’Estudis Beguetans hi ha persones expertes en patrimoni i també en pedra seca. Algunes de les barraques que avui fan goig (la del Gus, Tabaco, Mas Roig, Gravat…) gairebè no es veien i un cop excavades i netejades s’ha pogut recuperar la forma original. El que sempre recomanem és que, si sorgeix aquesta situació, ens aviseu i algú de nosaltres vindrà a mirar l’estat de la barraca i que s’hi pot fer, si es pot reconstruir, si amb un petit desplaçament es pot mantenir, cas que sigui necessari, etc. Millor per mail a centredestudisbeguetans@gmail.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *