millores en la senyalització del camí ral

Com ja sabeu el CEB porta anys treballant per la recuperació del camí ral de Barcelona a Vilafranca del Penedès, l’element del patrimoni històric més extens que tenim a Begues, d’abast supralocal i supracomarcal, i un dels més antics (entre mil i dos mil anys), essent emprat entre d’altres per reis, mercaders i peregrins (era camí de Sant Jaume), potser també per íbers i romans.

L’any 2015 l’ajuntament va desbrossar el tram que va del Pou del Glaç al límit amb Olesa, però no el va senyalitzar ni suficientment (pocs indicadors) ni correctament: el destí indicava “Depuradora” o “límit tm d’Olesa”. La desinformació i la manca d’un destí interessant no atreia als passejants, per la qual cosa no s’hi passava, i amb la manca absoluta de manteniment (cap arranjament municipal des de llavors) el camí s’hauria tapat altre cop si no fos pel manteniment regular que n’ha fet el CEB. Tanmateix, la manca de senyalització suficient comportava que alguns interessats en fer-lo es perdessin en l’intent.

Els darrers anys però, una millor entesa i colaboració amb l’ajuntament ha permès plantejar una millora de la senyalització, la qual finalment s’ha pogut dur a terme aquest mes de juliol. Aquesta millora, extraordinàriament econòmica, ha consistit en el següent: 

  • Substitució del destí “depuradora” pel destí “Camí ral de Barcelona a Vilafranca”, direcció “Begues” o “Olesa”, mitjançant un adhesiu enganxat en els suports (pals de fusta) ja existents.
  • Desplaçament de dos pals a un lloc més adient.
  • Col·locació de nous pals reciclats d’altres usos.
  • Pintat d’una marca de senyalització de color groc (seguint el model recomanat per la Generalitat pels itineraris viaris no motoritzats) tant als pals existents com als nous, així com en arbres o pedres quan era necessari i no havia altre suport disponible.  

D’altra banda, el CEB també està estenent progressivament la senyalització en direcció a Olesa amb la col·laboració del seu ajuntament i del Grup de Recerca Olesa Rural, i més endavant es preveu continuar cap a Avinyonet i Vilafranca. I també en direcció contraria cap a Sant Climent i Sant Boi. Tot i que encara hi ha millores per fer, especialment del tram que volta la depuradora, però també al sector de la Cadira de Sant Cristòfol i d’un tram abans del Pla de la Creu a Olesa (llocs on s’ha obert un bypass per a superar diverses afectacions), confiem que ara ja no es perdi ningú, i que el camí sigui emprat de forma més habitual, ajudant així al seu automanteniment.  Aprofitem per agrair des d’aquí l’ajut de l’ajuntament (brigada municipal inclosa), i us animem a gaudir d’aquest patrimoni tan ric que tenim. 

Aquí teniu unes quantes fotos recents.

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *