El CEB en contra del projecte de parcs eòlics denominat Clúster Begues

A començaments d’agost vàrem conèixer que es sotmetia a informació pública el projecte i estudi d’impacte ambiental i la sol·licitud d’autorització administrativa prèvia del conjunt de parcs eòlics denominat Clúster Begues.

El projecte consisteix en 4 parcs eòlics i una planta solar fotovoltaica ubicats a l’Aragó, amb una capacitat total de generació de 216 MW, set estacions de transformació elèctrica, una d’elles a Olèrdola, i centenars de nous quilòmetres de línies de molt alta tensió (MAT) de 400 kV, dels quals més de 180 km transcorren per municipis catalans fins evacuar a la subestació elèctrica de Begues. Aquesta nova línia instal·la torres de gran alçada, en molts casos superiors a 60 metres, preparades per suportar aquesta i dues noves línies MAT, que l’empresa promotora, Forestalia, necessitarà si s’aproven els altres projectes eòlics que té previstos a l’Aragó.

Els 41 municipis catalans afectats no han estat consultats i s’han trobat, a començaments d’agost, amb el projecte a exposició pública.

Una de les responsabilitats del Centre d’Estudis Beguetans és vetllar pel patrimoni natural. Per aquest motiu hem estudiat el projecte arribant a la conclusió de que és ambientalment insostenible i s’ha d’aturar. Entre altres no compleix amb la declaració d’emergència climàtica de la Generalitat de Catalunya que especifica que “s’han de promoure les energies renovables PRIORITZANT LA PROXIMITAT de la producció elèctrica als centres de consum”. Són els projectes cooperatius locals de generació els que s’han d’afavorir per proporcionar energies renovables sense malmetre l’entorn i el paisatge.

Però és que a més, estudiant a fons el traçat que discorre pel tram d’Olesa de Bonesvalls i Begues (els que coneixem bé) hi ha greus afectacions tant al patrimoni natural, camps de conreu i especies protegides, com a l’arqueològic i històric.

Per aquest motiu hem redactat al·legacions i hem demanat a entitats ecologistes que donin suport. Tenim ja l’aval del Grup de Recerca Olesa Rural, Les Agulles-Ecologistes en Acció, grup ecologista Quercus, Ateneu Assembleari de Begues, Assemblea Feminista de Begues Les Agulles. També tenim el recolçament de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet i estem esperant l’adhesió de la Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), TaulaxClima Begues, Unió de Pagesos entre altres.

Creiem que la defensa del territori i la defensa d’un projecte d’energies renovables sostenible no l’hem de deixar en mans únicament dels equips de govern municipal, partits polítics, consells comarcals etc. Entre altres motius perquè hores d’ara encara no sabem quina és l’opinió de l’equip de govern de Begues. La societat civil, la ciutadania organitzada hem de fer arribar el nostre parer analitzant cada pam afectat. Si us hi voleu sumar envieu un mail a centredestudisbeguetans@gmail.com. Les al·legacions s’han de presentar abans del 9 de setembre.

Podeu llegir les al·legacions. Hi ha una figura en negre per protegir informació delicada que no volem que sigui d’abast públic.

També podeu trobar aquí la notificació i en aquest enllaç la informació detallada del projecte.

allegacions_Forestalia_cluster_Begues_web_prot

3 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *