RECULL DE VIDEOS HAPPENING II FEMER DE FORMIGUERS

El passat diumenge 31 d’octubre ens va acompanyar el sol i les més de 100 persones que van venir vam gaudir del Happening 2021 per celebrar els 25 anys del Centre d’Estudis Beguetans. Una jornada interessant, emotiva i que també mou a la reflexió, que cap dels assistents oblidarem, organitzada per Victor Mata responsable del grup de treball de pedra seca del CEB.

El lloc una meravella, a cal Viudo, a l’espai d’agro_ecologia.calvidu on el Jordi Sanchez recupera feixes, murs de pedra seca, camps de conreu i agricultura tradicional.

L’acte va començar amb la interpretació musical Separación de Manuel Esteban interpretada per Manuel Esteban i Oriol Català. A continuació Elicinia Fierro, presidenta del CEB i la regidora Maria Llauradó ens van donar la benvinguda i en Victor ens va explicar tot el que viuriem al llarg de les dues hores que va durar el Happening. Vam gaudir amb el teatre visual de la companyia Frobvia que va interpretar Fulla Blanca. A continuació ens vam desplaçar a la feixa recentment recuperada amb un mur de pedra seca espectacular de 75 metres de llargada i on aviat hi haurà oliveres. Allí en Jordi Sanchez ens va fer una demostració de tracció animal El Retorn amb el seu cavall de treball “Menut” que va ser tot un exit. Grans, però sobre tot els més menuts van voler provar de guiar el cavall al llarg de la feixa, entre els formiguers, sempre amb l’ajut del Jordi ja que el Menut nomès reconeixia la seva veu. Des de l’incomparable palc natural d’aquesta feixa vam escoltar la performance de la Laia Estruch enfilada entre les branques d’un arbre i envoltada de mons que es gronxaven al vent, que amb poques, poquíssimes, paraules ens va dir molt. En acabar les voluntaries van encendre els 9 formiguers per fer carbó vegetal per adobar els camps, sota l’esguard de l’Agulla de cal Vidu, mentre els músics amb violí i violoncel van interpretar Faronell’s Division de John Playford del segle XVII. I al llarg del matí parades de llibres del CEB i de land art, pedra seca i paisatge de la LAAC (Land Art Associació Catalunya), de coses de casa, espelmes i sabons artesanals. En acabar varem fer un aperitiu amb una mica de tot per picar i cava per qui en va voler.

Ens heu preguntat que hi havia dins del formiguer. Una canya vertical que marca el centre. Al seu voltant una mica de pinassa. Llavors troncs de restes de poda del que hi ha per la vora (pi, alzina, olivera…) ben atapeits i reomplint els forats amb branques més primes, marcant un petit tunel d’entrada que és per on s’encendrà. Es recobreix amb branques de llentiscle que crema molt bé, i fulles d’alzina i finalment es tapa amb terra del mateix camp. S’encen i crema lentament, sense gaire flama i fumejant fins que es fa carbó.

Properament farem un muntatge de vídeo que resumirà el Happening. Però per totes aquelles que no vareu poder venir, us deixem aquí un tastet: un seguit de vídeos curts, trossos del que varem viure diumenge. Gràcies a l’Alfred Dot i a altres persones que ens heu fet arribar el material. Hem procurat seleccionar trossets on no es veu la canalla de front, difícil perquè hi havia moltes families amb nens i nenes – cosa que ens va encantar – . Si algú tinguès algun problema si us plau feu-nos-ho saber al mail centredestudisbeguetans@gmail.com i esborrarem el vídeo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *