parc prehistòric cova de can sadurní

El passat divendres 22 d’octubre en Manel Edo, president del Col·lectiu per la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG) va donar a conèixer públicament el projecte de Parc Prehistòric Cova de Can Sadurní cofinançat per fons Feder europeus i pressupost municipal.

És una noticia excel·lent, llargament treballada i per aquest motiu volem felicitar a les companyes de CIPAG! La relació entre CIPAG i CEB és molt estreta, sovint tenim projectes i interessos comuns; un dels grups de treball del CEB es d’arqueologia i està coordinat i format per membres del CIPAG; Manel Edo, president del CIPAG és un dels fundadors del CEB, i Elicinia Fierro, actual presidenta del CEB, és l’arqueòloga beguetana referència de CIPAG.

Aquest projecte permetrà millorar les condicions de treball i recerca dels arqueòlegs. També afavorirà els tallers, pràctiques d’estudiants, camps de treball i visites obertes que ja fa anys que es realitzen i que amb la nova instal·lació gaudiran d’un espai dissenyat a mida conjuntament entre l’AMB i CIPAG en els terrenys cedits per la família Sadurní-Vendrell a l’entorn del jaciment. Però no sols això, també ajudarà a la projecció del municipi tant dins com més enllà de la Àrea Metropolitana.

La cova de Can Sadurní és un dels jaciments que més anys duu immers en projectes d’investigació sempre liderats per CIPAG i a l’empara de la Universitat de Barcelona. Es va començar a excavar l’any 1978 i des de llavors s’han fet nombroses campanyes. L’any 2007 es va endagar el projecte 30 anys d’investigació prehistòrica a Garraf (CIPAG-CEB, 2007) que va representar un gran pas endavant no sols en la investigació científica, sinó també en la conservació del patrimoni natural, històric, cultural, arquitectònic i arqueològic i, especialment, el de la difusió i posada a l’abast de la ciutadania dels resultats de la recerca.

A la presentació en Manel Edo també va explicar les darreres troballes dels arqueòlegs, entre elles nous enterraments, en aquest cas a la terrassa exterior propera a la cova, així com el penjoll de variscita més antic d’Europa.

Recordem que la cova és l’estratigrafia arqueològica més completa de la prehistòria recent dels Països Catalans.

Ja l’any 1999 els investigadors van trobar el fragment d’una gerra amb restes que van ser identificades com les restes de fermentació de cervesa més antigues d’Europa, amb una datació aproximada de 4300 aC.

Les excavacions de 2012 van permetre trobar “l’Encantat de Begues” l’estatueta humana que, segons la cronestratigràfica, era la estatueta prehistòrica més antiga de Catalunya i, entre les fetes en ceràmica, la més antiga de l’Estat espanyol. Va ser declarada per la prestigiosa revista National Geographic, com una de les 10 troballes arqueològiques més rellevants de 2012.

Finalment recordem que els quatre esquelets humans trobats al 2013, amb datacions d’entre 4400-4300 aC, inhumats segons un model funerari desconegut fins llavors a la península ibèrica, també van ser considerats per National Geographic com una de les 10 troballes arqueològiques més importants de 2013.

Notices relacionades amb diverses les troballes:

https://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2014/01/011.html

https://www.lavanguardia.com/local/baix-llobregat/20130117/54360922473/national-geographic-encantat-begues.html

https://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2012/10/106.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *