XIV trobada de centres d’estudis i d’estudiosos d’eramprunyà

Dissabte 13 de novembre va tenir lloc a Begues la XIV Trobada de centres d’estudis i d’estudiosos d’Eramprunyà, organitzada pel CEB.

La trobada tenia com a tema La llar a Eramprunyà: llocs i formes de viure abans del s.XX

Així doncs, al llarg del matí les persones assistents, al voltant d’unes seixanta, vam conèixer com eren fa segles les llars de Gavà, Sant Climent de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans i Begues. A més de com eren i com es van construir els masos, masets i cases de cos, també vam aprendre sobre els objectes interiors i mobiliari de les llars de Sant Boi, la gran tasca de digitalització que ha fet l’arxiu de Viladecans, la història de les torres de Castelldefels, la mirada fotogràfica de Francesc Català a can Rosés, els elements espantabruixes que hi ha a les llars de Begues i la curiosa història mai explicada d’un lladre de pas al camí Ral. També vam poder gaudir de les maquetes d’alguns masos fetes pel Jaume Viñas així com una petita mostra d’elements espantabruixes amb rajoles i un drac cedit pel mestre de forja beguetà Rafael Artigues.

Es van presentar un total d’onze treballs de recerca i van participar membres de les entitats relacionades amb el patrimoni  de les poblacions següents: +de1000 de Sant Climent de Llobregat, Associació d’Amics del Museu de Gavà (AAMG), Museu de Sant Boi i Arxiu Històric Municipal de Sant Boi, l’associació Grup Tres Torres  de Viladecans i la Universitat de Barcelona, el grup de recerques històriques de Castelldefels (GREHIC), l’Arxiu municipal de Viladecans (AMVA), el Centre d’Estudis de Gavà (CEG),  l’Arxiu Històric Municipal de Gavà (AHMG), l’Associació per a la recerca etnològica de Begues (AREB) i el Centre d’estudis beguetans (CEB).

En acabar la jornada, trenta persones es van quedar a dinar i posteriorment vàrem fer una visita guiada a l’encerclament, el camí de la vinya de mas Roig, l’antic camí de Sitges, una barraca reconstruïda i, de forma inesperada, a un dels ramats d’ovelles i cabres.

Tot plegat va ser una bona jornada que va cloure a la posta de sol. Volem donar les gràcies als ponents, als assistents, al LloraPlora que ens va fer un bon esmorzar i dinar, i a l’Ajuntament que va regalar als ponents una bossa amb guies d’itineraris per Begues entre altres obsequis.

La propera trobada serà a Viladecans, d’aquí un any i el tema que han triat constitueix tot un repte pels centres d’estudis i estudiosos Conflictes socials i polítics a la baronia al segle XX.

Deixem un recull de fotos, podeu trobar més fotos de la jornada a l’enllaç

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *