Al·legacions al projecte executiu de desplaçament de la línia elèctrica

Ecologistes en Acció, el CEB, l’Associació Naturalista Torrellenca La Formiga, l’Ateneu Assembleari, la plataforma STOP Alta Tensió al Baix, Begues en Comú, la CUP Begues i pagesos afectats, hem presentat al·legacions al projecte d’execució de la modificació del tram T431-T458 de la línia aèria de transport d’energia a 220 kV simple circuit Penedès-Viladecans en els termes municipals d’Olesa de Bonesvalls, Begues i Vallirana.

El projecte no compleix la legalitat urbanística vigent al municipi que prohibeix les noves traces i que aquestes passin a menys de 1,5 km dels habitatges. Tampoc és cert que es compacti tota la línia, del tram de desplaçament que s’estudia en aquest projecte, el 75% és nova línia sense compactar amb cap altra. I si es té en compte el total de desplaçament, el 50% no es compacta.

Tampoc compleix el criteri de cost econòmic pel qual l’equip de govern va acceptar el desplaçament: el cost de desplaçar la línia s’acosta als 8 milions d’euros, i el de soterrar – tot i assumint un cost 3 vegades superior per km – és d’uns 8.6 milions.

Això sense comptar l’enorme cost ambiental de desplaçar per zona forestal i per espais naturals protegits en un context d’emergència climàtica en el que augmentaran les temperatures i, per tant, augmentarà el nombre d’incendis forestals. Indubtablement més torres i més línies per zones forestals, impliquen major risc. Les dades d’incendis forestals a Catalunya des de l’any 2003 indiquen que un 10% es deuen a avaries de les línies elèctriques i la majoria es produeixen els mesos de juliol i agost. L’any 2021 al Baix Llobregat va ser la segona comarca amb més incendis forestals de Catalunya, 45 incendis, únicament superada pel Vallès Occidental amb 47 incendis (font IDESCAT).

Però és que a més REE aprofita el desplaçament per augmentar la temperatura de treball de la línia (de 50 graus a 85 graus) i es dobla la potència que pot transportar (de 340 milions de watts a 750 milions de watts), amb l’increment de risc que això comporta. També l’alçada de les torres serà molt superior a la que ara hi ha: les torres del poble tenen 26 metres d’alçada mentre que en desplaçar-se per la muntanya seran torres d’entre 50 i 60 metres i alguna encara més.

S’afecten camps de conreu i pagesos, no és de rebut resoldre un problema traslladant-lo a altres.

Tot plegat és un despropòsit. Estem en emergència climàtica, cal prendre decisions urgents per pal·liar els problemes que ja comencem a patir i fer que aquests no augmentin els propers anys ni afectin a les generacions futures.

L’única opció coherent, viable, sostenible i de futur és soterrar. Les línies soterrades no es veuen afectades per les condicions meteorològiques, ocupen menys sòl, tenen menys incidències de funcionament i tenen menys pèrdues d’energia – un factor que també suma en la sostenibilitat ambiental – .

Podeu llegir aquí les al·legacions

allegacions_projecte_executiu_desplacament_REE_def_cs

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *