un nou daguerreotip a Begues AMB LA NINA I L’HÉLÈNE

La setmana passada les fotògrafes Nina i l’Hélène, del Colectivo Fotográfico Taller_Daguerrotipo-Fotografía Histórica (https://tallerdaguerrotipo.wordpress.com/), es van estar passejant per Begues i fent proves a diferents indrets, amb una rèplica de la càmera original, que utilitza una lent Derogy autèntica de l’època. Podeu veure aquí una de les proves, que no s’ha conservat.

Una de les activitats incloses dins l’exposició de Ramon Alabern “Begues i el primer fotógraf” consisteix en fer un daguerreotip que commemori l’exposició. Es a dir, una fotografia actual amb una tècnica de gairebé fa 200 anys. La podreu veure a l’exposició a la Fundació Bosch.

Però no sols la càmera, l’obertura i el temps d’exposició són importants. Preparar la placa és tot un art, complicadíssim i perillós degut als materials que s’empren, alguns dels quals són força tòxics. Es tracta d’una placa de coure recoberta amb una capa de plata, que cal polir molt bé i fer que es torni fotosensible sotmetent-la a vapors de iode. El temps d’exposició es redueix de desenes de minuts a un minut si s’empren acceleradors químics amb vapors de brom i clor. Un cop feta la fotografia es vaporitza amb mercuri que s’amalgama amb la plata i forma la imatge, que finalment s’ha d’estabilitzar. Traslladar aquests materials tampoc no és gens fàcil.

Per aquest motiu, dissabte passat al matí, la Nina i l’Hélène van fer un taller a un grup reduït de persones, al laboratori improvisat al garatge de la Rosa Maria i el Rafel i ens ho van explicar tot amb molta paciència. Vam aprendre un munt. Posem algunes fotos del taller.

RECORDEU QUE AQUEST DIVENDRES INAUGUREM L’EXPOSICIÓ AMB UNA VISITA GUIADA, US ESPEREM!!!

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *