resposta de REE a les al·legacions al projecte executiu de desplaçament de la línia

En data 14 de juliol hem rebut resposta de REE a les al·legacions al al projecte d’execució de la modificació del tram T431-T458 de la línia aèria de transport d’energia a 220 kV simple circuit Penedès-Viladecans en els termes municipals d’Olesa de Bonesvalls, Begues i Vallirana presentades per Ecologistes en Acció, CEB, l’Associació Naturalista Torrellenca La Formiga, l’Ateneu Assembleari, la plataforma STOP Alta Tensió al Baix, Begues en Comú, la CUP Begues i pagesos afectats.

Quan les entitats demostrem que el projecte de desplaçament de la línia elèctrica incompleix la normativa vigent a Begues, REE contesta dient que “estan redactant un Proyecto de Actuacion Específica de interés público en suelo no urbanizable” i que aviat el presentaran per a la seva tramitació.

Que una empresa publico-privada, com és REE, sigui qui impulsa “l’interès públic” ens hauria de posar sobre avís.

És greu. Aquest tipus de projectes fets a mida permetran, per raons “d’interès públic” trinxar el territori rural, muntanyes, camps de conreu i zones protegides per dur electricitat – generada a centenars de km de distància – als grans nuclis de població. Els projectes que porten l’electricitat des de l’Aragó. El suposat interès públic serà el de les persones que viuen a les grans ciutats en detriment de l’interès públic de les persones que viuen a entorns més rurals? No. Així és com ens ho vendran i intentaran posar uns contra altres. Però en realitat no és l’interès ni d’uns ni d’altres, perquè es poden aprovar lleis que afavoreixin i fins i tot obliguin (no ens estan obligant amb els cotxes de zero emissions?) a les instal·lacions de renovables comunitàries, etc. per generar el màxim possible en situació de proximitat a les grans ciutats sense haver d’esguerrar el territori. I no es fa. Per tant l’interès amagat – que de públic no té res – és el de sempre, el de les grans empreses i companyies properes a l’estat. Un estat que els hi fa les lleis a mida.

L’administració – la Generalitat, partits polítics i els municipis que s’hi puguin veure afectats – s’hi han d’oposar.

Però es que a més, que és exactament l’interès públic? Pel que hem llegit, sense ser-ne expertes, sembla un concepte indeterminat per donar cobertura legitimadora a l’Administració i alhora també es pot emprar per limitar les potestats administratives. Es a dir que tan serveix com una cosa com per un altra. Sembla un constructe social. Si són uns pocs els que s’atorguen l’autoritat per decidir sobre que és l’interès públic, és que anem cap al totalitarisme.

La Legislació Europea (Directiva d’Habitats articles 6.3 i 6.4) sí que defineix l’interès públic de forma clara quan parla de zones protegides:

en cas que l’espai aculli un tipus d’habitat natural i/o una espècie prioritària, per dur a terme el projecte únicament es podran al·legar consideracions relacionades amb la salut humana i la seguretat pública, o relatives a conseqüències positives de primordial importància per al medi ambient, o bé, prèvia consulta a la Comissió, altres raons imperioses d’interès públic de primer ordre”.

En el cas que ens ocupa són: salut humana, seguretat pública i conseqüències positives de primordial importància per al medi ambient. Qualsevol altra que s’hi vulgui incloure ha de passar per la Comissió Europea.

El cas és que aquesta és la resposta que REE dona a les al·legacions. Resposta que és incompleta, ja que no respon a algunes de les qüestions plantejades i en algun cas en que sí ho fa, no hi ha cap argumentació raonada o bé hi ha contradiccions respecte respostes de REE anteriors.

Esperem la resposta completa a les al·legacions, que suposem que arribarà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ja que també els hi adreçàvem algunes preguntes.

Podeu trobar aquí la resposta de REE i a l’enllaç, les al·legacions que vam presentar l’11 de maig.

22_0109_LDeg_NRE-1313492

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *