Resposta Diputació al projecte Reurbanització Torres Vilaró

La Junta de Govern de la Diputació va decidir declarar inadmissibles, per extemporànies, les al·legacions presentades el mes de desembre pel CEB al projecte de reurbanització de l’avinguda Torres Vilaró des de l’ajuntament fins a la Collada.

Es cert, les vàrem presentar fora de termini perquè l’equip de govern no va informar del inici de la exposició pública d’aquest projecte publicat el mes d’agost, i únicament el va donar a conèixer quan ja havia acabat el termini i s’havia aprovat definitivament.

L’equip de govern, un cop va saber que ningú havia presentat cap al·legació, en comptes de mirar què havia passat, no va fer res. Tampoc va fer res quan els mesos d’octubre i novembre se li va demanar que sol·licités a la Diputació un nou termini d’exposició pública d’aquest projecte tan important pel poble i que té un cost de més de 2 milions d’euros (el mes de desembre el CEB també va demanar la pròrroga a la Diputació). A les peticions fetes al ple per part de la oposició, simplement va respondre que al·leguessin el que volguessin a la Diputació. Així ho va fer el CEB el mes de desembre i també el grup polític de Begues en Comú, però no en van fer cap cas per extemporànies. Quan des del CEB vam organitzar el 19 de març una presentació pública del projecte per explicar l’opinió i suggeriments proposats pel CEB i vam proposar al equip de govern fer un acte conjunt, aquest va declinar participar argumentant que ells ja estaven preparant un acte informatiu per a la ciutadania, convidant als responsables del projecte de la Diputació, per resoldre dubtes.

Tot i així, la Diputació, en atenció a les entitats que vàrem presentar al·legacions, va decidir donar resposta. Resposta que resumim a continuació i que pengem al final del text.

Si s’ha de resumir en dues frases, la Diputació diu que ha estat l’ajuntament qui ha fixat les prioritats alhora de delimitar l’àmbit, el nivell d’intervenció i l’abast de cada actuació. I que les  peticions efectuades es podrien estudiar si a nivell municipal es consideres adient, ja que no són incompatibles amb la solució proposada en el projecte.

Resposta a les diferents peticions:

  • No s’accepta desplaçar l’entrada a la variant, fent que en comptes de ser al final de la recta dels plàtans (a tocar de la rotonda de cal Viudo), es faci la incorporació davant de la rectoria.
  • Tampoc fer un pas de vianants davant la Rectoria o a la rotonda de la Collada, que permeti connectar des de la Rectoria amb el camí de les Planes i amb el Parc del Garraf.

En ambdós casos s’argumenta que al ser la variant propietat de la Generalitat, les propostes queden fora de l’àmbit del projecte. Com si dues administracions no es poguessin posar d’acord a fi de trobar la millor solució per a la ciutadania.

Es de suposar que si l’equip de govern ho demanés, es faria. Però no han volgut demanar-ho, ni tan sols estudiar-ho.

  • Es denega la petició de deixar lliure la recta dels Plàtans per a vianants i ciclistes des de la Rectoria fins a la rotonda de Cal Viudo.
  • Es denega adequar la connexió de la recta dels plàtans al camí Ral a l’alçada de la creu del Joncar.
  • Es denega reposar els plàtans perduts en tota la recta.
  • Es denega arrencar l’asfalt de la recta dels Plàtans i deixar un paviment de terra compactat per no afectar a l’estètica i bellesa del tram i per ser més respectuosos amb el mediambient.

Aquests punts es deneguen dient que han estat decisió de l’Ajuntament. És l’ajuntament qui vol que per la recta dels Plàtans continuïn circulant els vehicles que surtin de la benzinera i del barri de la Rectoria. És l’ajuntament qui vol asfalt.

  • Es denega la millora del traçat del carril bici a l’alçada de la creu del Joncar i l’enllaç amb l’avinguda Torres Vilaró.
  • Es denega que Torres Vilaró sigui d’un únic sentit de circulació, cosa que augmentaria la seguretat dels que hi circulen.
  • Es denega que, en cas de mantenir-se el doble sentit, s’arregli la corba d’entrada/sortida que enllaça Torres Vilaró amb la Rotonda de Cal Viudo per fer-la més segura.

Aquests punts es deneguen dient que la decisió és municipal basada en la diagnosi i proposta del Pla de Mobilitat urbana sostenible de Begues (un pla de 2019, que fa temps que reclamem i que no és enlloc), que si la corba no és prou segura s’hauria d’haver arreglat quan es va construir la variant i que, en qualsevol cas això és una apreciació personal, ja que no consten accidents en aquest punt.

Finalment el passat 14 de juliol l’ajuntament va celebrar l’acte informatiu anunciat el mes de febrer per a explicar les obres previstes pel projecte ja aprovat (cap en va fer abans de la seva aprovació), amb la participació de l’equip redactor i de la pròpia Diputació, per a anunciar que les obres començarien el setembre i durarien uns 9 mesos. El projecte doncs es podria inaugurar abans de les properes eleccions municipals gràcies a que cap al·legació havia obstaculitzat ni endarrerit el procés…  

Resumint, és una llàstima que cap membre de l’equip de govern assistís a l’exposició pública que vàrem fer, perquè segons indica la Diputació, la majoria de decisions vinculades a aquest projecte han sorgit de la voluntat de l’equip de govern, i per tant és l’equip de govern qui hauria d’estudiar els suggeriments proposats per veure si milloren el projecte.

El 5 de setembre les obres començaran sense que s’hagi tocat una línia del projecte inicial, sense que s’hagi escoltat la ciutadania abans d’aprovar-lo, ni fet després cap esmena i rectificació per a resoldre un atemptat tan vergonyós com aquest a la democràcia local. L’ajuntament podrà inaugurar el seu projecte abans de les properes eleccions, i amb aquesta execució les obres que es facin quedaran sobre el nostre territori, incomplint les previsions del Pla general vigent (perquè sinó aquest va preservar i destinar la Recta del Plàtans a passeig exclusiu per a vianants i ciclistes i va preveure –i es va construir- una variant en paral·lel?), i deixant sense resoldre els diferents problemes de permeabilitat, seguretat i comoditat pels veïns, vianants i ciclistes exposats pel CEB.

Enllaçem aquí diverses publicacions que hem fet sobre aquest tema: presentació oberta, al·legacions presentades i projecte

resposta-Diputacio_TorresVilaro

  

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *