Dissabte 13 a la creu del Pedró amb el CEB

La setmana passada no vam convocar a la pujada a la creu del Pedró a #Begues ja que hi havia un munt d’activitats en diumenge: la fira d’artesans, la jornada del Let’s Clean Up Europe, entre moltes altres.

Resulta difícil trobar un dia i hora en que Begues no bulli d’activitat.

Enguany canviem una mica el format i us proposem fer la passejada al capvespre i, un cop a dalt, romandre una estona gaudint de les vistes i fer un sopar “jo porto”.

Des del puig del Pedró es domina visualment tot el pla de Begues amb les seves masies, i també el castell d’Eramprunyà i el traçat del camí ral des del coll de Campamar fins la creu de Sant Climent de Llobregat.

Si ens ve de gust i la pluja tan necessària segueix sense fer acte de presència, la convocarem amb una dansa, cantics i poemes, de la mateixa manera que els pobles precristians hi feien ritus per protegir els conreus i els fruits.

La localització de restes de ceràmica ibèrica al cim, demostra que el puig ja era un lloc apreciat en època precristiana.En

Joan Amades relacionava aquesta festa amb un culte als genis lítics conegut a tota Europa pel qual es veneraven els monuments megalítics: “Per tal d’esborrar el deix gentilític, fou corrent col·locar creus damunt dels dòlmens i més encara dels menhirs, la majoria dels quals estaven coronats de creus de ferro o de fusta més o menys grans segons els casos. Hi havia menhir que feia l’ofici de creu de terme, i algunes d’aquestes creus foren obrades amb les pedres dels megàlits que van substituir. Per Santa Creu, el dia 3 del present mes (maig) el sacerdot anava en processó a través dels camps i dels conreus fins als vells monuments cristianitzats, i des d’allí beneïa el terme per quatre vegades encarat als quatre vents”

Podeu trobar i descarregar aquí l’estudi publicat per en Xavier Parellada l’any passat.

Fins dissabte!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *