El trasllat de la barraca del Tot

La barraca del Tot (a Bon Solei), queda enmig de dues parcel·les privades on els propietaris volien construir habitatge. Fa temps es van posar en contacte amb el CEB per veure què es podia fer. Enderrocar la barraca no era una opció (la pedra seca està protegida i l’art de la pedra seca és patrimoni immaterial de la UNESCO des de 2018).

Deixar la barraca tancada entre les dues finques, afectava als plans de construcció dels propietaris, però a més, un cop les finques vallades, ningú més podria veure ni accedir a la barraca.

Per tant es va proposar com el seu trasllat a un terreny que fos municipal i zona verda. Amb el vist i plau dels propietaris (que han finançat el desmuntatge i el trasllat de pedres) i de l’Ajuntament (que finança tornar-la a muntar), en Victor Mata i en Jordi Sánchez, experts i responsables del grup de treball de pedra seca del CEB,  van redactar un projecte de trasllat i reconstrucció que va ser aprovat per totes les parts.

I van començar la feina, que ha sorprès moltíssim a tothom que no n’estava assabentat. Una feina d’aquesta magnitud no es pot fer tota manualment, les pedres no es poden desmuntar una a una, ni numerar-les per refer el “puzle 3D”. Cal maquinaria i anar guiant perquè es treballi de forma curosa i no es malmetin les pedres. Abans, cal documentar molt bé la barraca, fotografiar-la per totes bandes, mesurar-la, i marcar les pedres singulars.

Un cop les pedres a la nova ubicació, cal molta paciència i hores de dedicació per recréixer la barraca. Com podeu veure al recull de fotografies, gràcies a en Victor i en Jordi, i amb l’ajut de l’Angel de Gavà, està quedant genial!

Us recordem que a la web del CEB teniu un mapa de les barraques (no són totes que hi ha al terme municipal), que hem pogut catalogar, cadascuna amb la seva fitxa.

http://umap.openstreetmap.fr/es/map/pedra-seca-begues-ceb_628905#14/41.3311/1.9344

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *