els residus municipals a begues 2022

La generació i la gestió dels residus és un dels problemes més greus als que ens enfrontem com a societat, però sovint no en som conscients perquè únicament es dona publicitat a les xifres que convenen. 

Des del CEB analitzem l’evolució dels residus que es produeixen a Begues des de fa anys extraient les dades oficials que proporciona l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), processant-les i analitzant-les.

Enguany hi ha un canvi important. En concordança amb la definició de residus municipals de la Directiva Marc de residus 2008/98/CE i amb la decisió d’execució UE 2019/1004 relativa al càlcul de les dades de residus municipals, a partir de 2022 no es comptabilitzen com a residus les runes recollides a deixalleries. Això dificulta la comparativa amb els anys anteriors on sí que s’incloia, però també permet apreciar que, si descomptem la runa i també descomptem el residu de poda i jardineria, ambdós molt elevats a Begues, estem en la mitja de generació de residus (kg/habitant/any) de Catalunya.

Si llegiu el document veureu que hem millorat, però el sistema de recollida que tenim no ens permet anar més enllà de lleugeres millores i que, en general estem bastant estancats. En algun aspecte hem empitjorat. Hi trobareu una comparativa amb Catalunya, amb les altres poblacions de l’AMB i amb algunes poblacions veïnes i altres de característiques similars que fan anar altres sistemes amb resultats molt millors. Si volem millorar i anar cap al residu zero, cal canviar el sistema de recollida. L’ús de contenidors, difícils de netejar i on la brossa s’acumula durant dies i fa olor, amb illes que rebossen i gent incívica que deixa les deixalles i runes fora, i amb el problema pràcticament diari dels senglars que escampen la brossa pels carrers i posen en risc el trànsit de vianants, ciclistes i vehicles, fa que sigui cada cop més urgent un canvi de sistema.

analsi_residus_Begues_juliol2023

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *