El CEB a la setmana de la pedra seca

Aprofitarem per impartir un taller de pedra seca destinat a persones interessades en la restauració de barraques de vinya construïdes amb la tècnica de pedra en sec. L’objectiu és proporcionar els coneixements teòrics i pràctics necessaris per restaurar o reconstruir desperfectes en paraments exteriors i petits enfonsaments en les cobertes de les barraques de vinya.

El taller consisteix en una sessió matinal de sis hores composta d’un apartat teòric i un altre de pràctic. La part teòrica es desenvolupa al costat de la barraca que tot seguit es restaurarà, situada a can Rigol (Begues). El material el subministra el CEB perquè resti a disposició dels participants: pedres de diverses mides, utillatge: pics, cabassos d’obra, macetes, aixades, carretó.

La formació la porten a terme en Victor Mata i en Jordi Sánchez, expertes en la construcció de tota mena d’estructures en pedra en sec. Els avalen divuit anys d’experiència: quaranta-set barraques reconstruïdes, centenars de metres de paret seca rehabilitats o construïts de nou.

Amb la col·laboració de can Rigol que ens convidarà a esmorzar.

Podeu trobar totes les activitats que s’organitzen durant la setmana a: https://www.setmanapedraseca.cat/activitats/agenda

El mètode de treball és el següent:

1. Sessió teòrica

  • Conèixer la tècnica de pedra en sec, història, tipologies de construccions, funcionalitat antiga i moderna…
  • Com es reconstrueix una barraca de vinya: classificar tipus de pedra, escollir, mesura i forma de les pedres, paredar (orientació, enfortiment, estabilització, embelliment…), fer un portal amb llinda plana o amb arc de mig punt, formar la volta falsa, tractament de la coberta.
  • Nocions sobre el paisatge que conformen les construccions de pedra seca. – Lliurament d’una guia de restauració d’estructures de pedra en sec, als participants.

2. Sessió pràctica

  • Divisió del treball: condicionament de l’emplaçament (vegetació, aplanament, neteja), adjudicació de tasques repartiment d’eines…
  • Agençament dels murs amb pedres de totes les mides i formes, seguint la forma i disposició preexistents a la zona.

3. Documentació del projecte

  • Redacció de la memòria del projecte.
  • Reportatge fotogràfic.
  • Disposició d’una taula amb llibres, revistes i documents de pedra seca i paisatge per a la consulta de les persones participants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *