Begues i el PDUM

El tema més important que Begues té damunt la taula és el model de poble, directament relacionat amb l’urbanisme, la sostenibilitat i el canvi climàtic.

El PDUM defineix un model nefast per a Begues: doblar la població actual, construint molts més habitatges del que el nostre pla general d’ordenació urbana preveu, densificant algunes zones com el centre i el barri de la Rectoria. Recordem que segons el PDUM, la població de Begues pot incrementar en un 114,22% i es poden construir fins a 2.401 habitatges nous. En percentatge som el tercer poble que augmenta més de tota l’AMB, per darrere de Cervelló i el Papiol.

S’acaba el termini per fer al·legacions al PDUM des de l’Ajuntament. Han tingut més mesos que les entitats, col·lectius ecologistes, associacions de veïnes etc. Hores d’ara la ciutadania no sabem quina és l’opinió dels nostres representants (només sabem que l’alcaldessa va votar-hi favorablement en la aprovació inicial).

Hauria estat bé dedicar un temps a explicar a la ciutadania com ho veuen i recollir opinions. Hauria estat bé portar la proposta d’al·legacions municipals a un Ple per debatre-les, millorar-les si fos el cas, i que fossin refrendades pel màxim nombre de grups polítics. Només sabem que s’ha contractat una empresa perquè faci una valoració, especialment d’un punt que els preocupa: el PDUM no permet alguns usos que l’equip de govern havia impulsat (mitjançant la modificació MPPGO28) en zona no urbanitzable, com la construcció d’habitatge nou vinculat a explotacions ramaderes i altres.

Com és possible que des de la ciutadania i les entitats siguem capaços d’estudiar un document tan complicat i extens (unes 4.000 pàgines), generar opinió, fer debats i presentacions públiques, convidar expertes, redactar unes al·legacions conjuntes amb diverses entitats i presentar-les a la ciutadania amb temps suficient com perquè qui vulgui s’hi pugui adherir….i, en canvi, l’ajuntament, amb més temps i recursos que la ciutadania, amb polítics remunerats i amb tècnics experts en aquests temes, no hagin explicat res.

Veiem com en paral·lel l’equip de govern llença propostes descabellades en el context actual, que estenen els límits de Begues cap a zones de bosc per les que moltes persones passegen diàriament.

És el cas de can Amell 2 on volen convertir un bosquet en una urbanització amb 49 cases.

També és el cas del que anomenen zona esportiva; aprofitant que volen desplaçar la línia d’alta tensió (es va entenent perquè) hi ha un estudi on proposen construir 128 habitatges entre Bon Solei II i la zona esportiva, als que s’han de sumar els 28 ja aprovats a tocar de cal Martí. És una zona amb categoria de sol urbanitzable no programat. El que s’hauria de fer és desprogramar-lo, en comptes de convertir-lo en urbanitzable, mantenint únicament una petita part per fer habitatge protegit. Nous carrers, més asfalt i ciment, variant nord, menys arbres, menys camins, més trànsit, més vehicles,….mireu els plànols i imagineu-vos com canviarà aquesta zona.

Cap a on va Begues?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *