Al·legacions al Projecte d’Instal·lació d’un segon diposit de Gas natural liquat a begues

L’empresa subministradora de Gas Natural (Nedgia Catalunya, del grup Naturgy) vol instal·lar un nou dipòsit de gas natural liquat a Begues, doblant la capacitat d’emmagatzematge.

El Centre d’Estudis Beguetans, conjuntament amb l’Ateneu Assembleari de Begues i l’Assemblea Feminista Les Agulles de Begues, hem al·legat davant d’aquesta proposta per coherència amb la declaració d’emergència climàtica a Begues, aprovada amb un gran recolzament polític i ciutadà, on s’especifica que es fomentarà l’abandonament de l’ús de combustibles fòssils (el gas natural n’és un) . El canvi climàtic no és una qüestió de futur; hem après que és un problema del present i que ens hi va la vida, ja, ara. No s’ha d’instal·lar un segon dipòsit de gas natural liquat a Begues, i s’han d’iniciar de forma immediata polítiques de transició energètica a fonts renovables i sostenibles.

El conveni Gas Natural-Ajuntament de Begues es va signar al 2013 sense passar per Ple Municipals i sense cap debat polític. Al conveni es cedeix gratuïtament l’ús i ocupació d’un terreny municipal, sense definir cap clàusula de rescissió (ni per incompliment), ni la duració del conveni. En 7 anys, la situació ambiental ha canviat dràsticament i es coneix millor la contaminació realment causada pel gas: el 90% és metà, el segon gas de major efecte hivernacle i el que més contribueix a l’escalfament global. El cost energètic per extraure’l, liquar-lo, transportar-lo, les fugues que es produeixen al llarg de tot el procés,  fan que l’impacte climàtic sigui brutal (comparable al del carbó).

Podeu llegir les al·legacions completes:

proposta-allegacions-gas-natural_v7

resposta a ree projecte de soterrament línies elèctriques

No fa gaire vam rebre la resposta de REE a les al·legacions que havíem fet al projecte de desplaçament de la línia elèctrica a gener de 2020, conjuntament amb un gran nombre d’entitats.

En tan sols dos fulls comprovem que REE no rebutja el soterrament i expressa que si està estudiant un altra opció és únicament perquè l’ajuntament així li demana. També reconeix que el cost del soterrament està novament inflat . És tan interessant la resposta de REE, que hem cregut necessari respondre per ressaltar alguns aspectes i que això consti a l’expedient de la Generalitat.

Aquesta resposta ens anima a creure que l’opció que finalment serà acceptada per la Generalitat serà el soterrament que proposem, ja que és l’única sostenible i ambientalment viable.

Podeu trobar aquí la resposta de REE i també la nostra resposta a aquest document, que hem enregistrat avui. Si voleu conèixer el contingut de les nostres al·legacions detallades, les podeu trobar al web cercant “al·legacions· als tags de la web. Per un tema de terminis no hem pogut demanar el suport de totes les entitats. Ara ho farem i anirem informant dels suports que rebem.

20_0260_LDeg_NRE-1204157

resposta-a-REE-agost-2020rev_signedV1-1

declaració de caducitat dels expedients de tramitació urbanistica de quatre plans parcials a begues

Han passat molts anys des de l’aprovació d’alguns expedients urbanístics i entenem que les expectatives socials, ambientals i ecològiques han evolucionat cap a uns nous paràmetres de sostenibilitat ambiental.

Aquest és el document que vam presentar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

tramitat-declaració-caducitat_web

al·legacions: soterrar les línies, l’única opció ambientalment sostenible

Continuem apostant pel soterrament i fins i tot fem una nova proposta de traçat, tècnicament viable i respectuosa amb el medi ambient, que no sols permet soterrar sinó també construir la nova línia, aprovada per REE, sense haver d’instal·lar noves torres a la zona del Montau.

Begues és un espai estratègic per la metròpoli en infraestructures de gran distribució elèctrica.

22 línies d’alta i molt alta tensió (MAT) creuen el terme municipal: 10 línies de 400 kV i 12 línies de 220 kV, a les que hem d’afegir la nova línia de 220 kV Mangraners-Begues que entrarà des d’Olesa i anirà a la subestació elèctrica que també tenim al terme municipal.

D’aquestes 23 línies, una passa pel centre del poble i les altres 22 per espais naturals protegits.

Quan es van instal·lar no eren espais protegits, s’han anat declarant a mida que governs i societat han après que cal dictar lleis que protegeixin la natura, i molt especialment la minsa i fràgil natura que queda al voltant de les grans ciutats, necessària des d’un punt de vista de sostenibilitat i sotmesa a pressions especulatives de tota mena (habitatge, infraestructures, industria, etc.)

En comptes d’emprar aquests arguments per pressionar davant REE i la Generalitat a fi que es soterri, com única solució ambientalment viable, i exigir que la major part del cost l’assumeixi l’empresa (despesa que recuperaria ràpidament amb els beneficis), es vol desplaçar la línia per un espai protegit.

De que serveix, doncs, protegir un espai?

Ningú dubta que avui som en una situació d’emergència climàtica i emergència ecològica causades directament per la nostra irresponsabilitat i inconsistència i, com veiem des de fa pocs mesos, amb conseqüències dramàtiques i immediates per la nostra salut.

Quan es parla de cost ja no es pot pensar únicament en els milions d’euros de soterrar o desplaçar, milions que les companyies elèctriques recuperen ràpidament. El cost de malmetre els espais protegits no es recupera mai.

Per aquest motiu hem presentat al·legacions en contra de la declaració d’impacte ambiental corresponent al avantprojecte per a la modificació de la línia de transport d’energia elèctrica a 220 kV simple circuit Penedès-Viladecans en els termes municipals d’Olesa de Bonesvalls i Begues, conjuntament amb Les Agulles-Ecologistes en Acció, Associació Naturalista Torrellenca La Formiga, DEPANA Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural, Ateneu Assembleari Begues, plataforma STOP Alta Tensió al Baix (que acull més de 20 entitats i centenars de signatures individuals), Begues en Comú, CUP Begues, Ecològic Fruits Montmany i Miquel Márquez Aranda.

Al·legacions-linies-electriques-2020

AL·LEGACIONS AL PROJECTE DE MODIFICACIÓ PUNTUAL DEL POUM N.27 UA11 L’ESCORXADOR

Els planols del projecte aprovat suprimeixen cal Tal·lara, una casa del 1700 que caldria conservar, i dibuixen una nova construcció al seu lloc. Demanem que cal Tal·lara quedi fora de l’àmbit d’actuació i que sigui inclosa al Catàleg de Patrimoni en elaboració. També demanem que el disseny i distribució dels nous habitatges i la zona verda es faci de forma que cal Tal·lara sigui visible.

CEB-MPPG-27

al·legacions projecte de Modificació puntual nº25 PGOU entorn església de la Rectoria

El barri de la Rectoria és un deis nuclis urbans més antics i carismatics de Begues pel fet de ser un petit raval edificat a l’entorn de l’església vella de Sant Cristofol a inicis del segle XIX, i que a penes ha canviat en els darrers cent anys, conservant la majar part deis seus edificis histories i el seu entorn agrícola, entorn que el separa i ailla del nucli urba principal. Ha estat historicament i encara avui dia el primer nucli· de cases que es traba en arribar a Begues procedent de Barcelona i del Baix Llobregat.

CEB-MPPG-25

Al·legacions al projecte de “Canalització de la riera entre el carrer Saragossa i el camí Ral”

Ja fa moltes dècades que a molts països d’Europa s’aposta per a restaurar les antigues rieres canalitzades dins els nuclis urbans, retornant-les a un estat més proper al natural, aconseguint així crear noves zones verdes, esponjant el contínuum urbà de ciment, potenciant la biodiversitat (sempre elevada on hi ha aigua no contaminada) i l’hàbitat de moltes espècies protegides – com els amfibis que encara viuen en aquest tram de riera -, i millorant el paisatge i la qualitat de vida dels veïns.

No caiguem aquí en els errors que altres ja estan corregint.

AL·LEGACIONS-RIERA-CAN-FIGUERES-DEFINITIU

al·legacions al Projecte Bàsic de Restauració de les Zones III i IV del dipòsit controlat de la Vall de Joan (tm Begues)

Fotografia

Aquest projecte és el que definirà el paisatge i les característiques definitives de l’espai un cop restaurat i que per tant tindrà unes afectacions molt importants respecte la biodiversitat del Parc del Garraf, considerem necessari presentar una sèrie d’al·legacions destinades a millorar els aspectes ambientals que considerem que estan mal plantejats, sense que alhora suposi un encariment del projecte, cosa que dificultaria la seva implantació, sinó més aviat al contrari.

Tanmateix, es tracta d’una àrea força extensa (448.735m2) situada al cor del massís (al peu de la Morella, el cim culminant del Parc), pel que la importància relativa del mateix en relació al massís és molt elevada.

Les al·legacions són el resultat del treball conjunt amb SEO/Birdlife, el grup Ecologista Quercus i l’Unió Muntanyenca Eramprunyà

alegacions-abocador-CEB-SEO-UME-Quercus-2017-1