canviar biomassa per gas natural? no, gràcies

El dia 1 d’agost, per decret del primer tinent d’alcaldia, es va aprovar substituir dues de les tres calderes de biomassa del Centre Cívic, per calderes de gas natural. Afirmant que “la central de gas natural garanteix el mínim impacte en el medi ambient”.

Foto: Alfred Dot

En comprovar que el projecte no explica el motiu d’aquest canvi, ni hi ha els informes dels tècnics municipals, hem presentat al·legacions.

L’ampliació de l’ús de combustibles fòssils, representa un canvi substancial en el model energètic municipal i un pas enrere respecte l’ús d’energies renovables.

Aquest projecte incompleix: la llei de canvi climàtic, la declaració d’emergència climàtica aprovada pel Ple Municipal (2019), el compromís amb la transició energètica de l’equip de govern, el pla d’autoconsum energètic per als equipaments municipals, les directrius del document “Begues fa front al canvi climàtic”, entre altres.

A més, recentment hem vist com el gas natural es suma a les elèctriques i comença a pujar els preus d’una forma abusiva. Tot el gas natural que es consumeix ve de fora, s’importa d’altres països. Si podem emprar una energia neta, econòmica, de proximitat i que depèn de nosaltres, perquè es prefereix un altra sobre la que no tenim control i és contaminant?

Algunes frases de l’equip de govern:

2021: Apostem per les energies renovables com a garantia de futur. L’aposta per la biomassa…ara farà un nou pas endavant per reduir la dependència energètica i combatre els efectes del canvi climàtic.

2019: la biomassa redueix la dependència d’altres combustibles, és una alternativa viable al gas natural i altres combustibles fóssisl, no només des d’un punt de vista d’eficiencia, sinó també econòmic: el preu de la biomassa és inferior al dels combustibles fòssils i aquest estalvi econòmic permet amortitzar abans el cost de la instal·lació de calderes de biomassa.

2019: la biomassa permet mantenir els boscos nets i redueix la factura municipal de gas natural (una reducció superior al 40%) i reverteix positivament en l’economia local ja que són dues empreses locals les que subministren la biomassa.

2019: la biomassa genera poques emissions de gasos d’efecte hivernacle en comparació amb el petroli, gas i carbó. A més repercuteix directament en una disminució del risc d’incendis forestals i en cas de produir-se aquests, permet un millor control.

Aquestes, i altres frases de l’equip de govern, les podeu trobar a les al·legacions, així com els nostres arguments per rebutjar aquest projecte.

Per respecte al medi ambient, a la biodiversitat, a les persones i les generacions futures. Per reduir emissions, mitigar efecte hivernacle, el canvi climàtic i el risc d’incendi. Per estalvi i afavorir l’economia local. Per demostrar que les paraules de l’equip de govern no són paraules buides, aquest projecte s’ha d’aturar. I si cal substituir les calderes perquè han envellit o s’espatllen massa, que es substitueixin per altres de biomassa.

allegacions-caldera-de-gas-Centre-Civic_CEB_cens

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *