Projecte constructiu de reurbanització de la travessera BV-2041 (Camí Ral) entre el PK 8+245 i el PK 10+110, al terme municipal de Begues

El 17 de setembre l’ajuntament va publicar la noticia sobre l’arranjament de l’Avinguda Torres Vilaró, des de l’ajuntament fins a la Rectoria. Una molt bona noticia!

Foto Eusebi Sánchez

Al Tauler d’Anuncis del web municipal no hi ha cap noticia sobre l’aprovació inicial. Pensem que és que encara no s’ha obert el termini per estudiar el projecte i fer al·legacions i suggeriments.

Però no, el dia 3 d’octubre descobrim que el projecte està penjat des del 27 de setembre a l’apartat d’informació oficial -> urbanisme -> projectes urbanístics del web municipal. També descobrim que el projecte ja ha estat aprovat definitivament per la Diputació de Barcelona i per tant ja no hi ha termini per opinar.

Al tractar-se d’un projecte de la Diputació, és la Diputació l’encarregada de penjar-ho al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona. El BOPB va publicar l’aprovació inicial del Projecte el dia 3 d’agost de 2021 (en mig de les vacances d’estiu).

Per tant ja ha finalitzat el termini per fer aportacions. L’equip de govern no tenia cap obligació de comunicar a la ciutadania l’aprovació inicial, ni el període d’exposició. I no ho ha fet.

Això no vol dir que hagi actuat bé. En un projecte d’aquesta importància creiem que la ciutadania ha d’estar informada en tot moment. I que ha de ser l’ajuntament el primer interessat en difondre el projecte, a fi que les opinions i aportacions de la ciutadania puguin millorar-lo. Ens ho diu el refranyer català “més hi veuen quatre ulls que no pas dos”. Però no deu ser aquest el refrany que agrada al govern municipal, sembla que es decantin cap al “més val anar sol que mal acompanyat” oblidant que la companyia de la ciutadania no sols és bona sinó que és indispensable.

Com a Centre d’Estudis Beguetans també ens sap greu no haver estat avisats i no poder estudiar el projecte. Un dels principals objectius del CEB és vetllar pel patrimoni en totes les seves vessants. Aquest projecte discorre per davant de cases que formen part del nostre patrimoni, de la creu del Joncar, de Cal Paulo, de l’entrada al barri de la Rectoria, creua l’antic camí Ral, sota els vells plataners de la carretera vella, un altre element del paisatge d’un gran valor patrimonial. I cal garantir que el projecte sigui respectuós amb tots ells i que sigui el millor projecte possible.

Són moltes les oportunitats que ha tingut l’equip de govern.

  • Al projecte figura com a data de redacció desembre de 2020. Gairebé un any de silenci! Fins i tot s’hauria pogut fer alguna sessió explicativa oberta a tothom interessat.
  • El conveni entre l’ajuntament i la diputació es va aprovar el 13 de juliol de 2021 en una Junta de Govern local. No es va publicar cap noticia, ni es va dir al Ple ni a la ciutadania.
  • L’acta d’aquesta Junta de Govern es va penjar al web municipal el 2 d’agost. Vacances d’estiu.
  • Segur que l’ajuntament va ser informat de quan es va aprovar inicialment i quan va començar el periode d’exposició pública. Al BOPB diu que el projecte romandrà al Tauler d’Anuncis de l’ajuntament de Begues. Al tauler d’anuncis del web municipal no hi ha estat mai.

Emprant paraules del propi primer tinent d’alcaldia (i regidor d’urbanisme) referint-se a un projecte que no és seu “concorren temeritat i mala fe pel fet de fer coincidir el període d’informació i al·legacions amb el període propi de vacances d’estiu, pràctica que cal entendre que únicament té per finalitat evitar al·legacions, aportacions i consideracions”.

Hi estem totalment d’acord.

Estem d’acord en que es tracta d’un projecte molt important, també econòmicament, ja que compromet diversos ajuts i subvencions. La Diputació aporta 1.166.285,36 € i l’Ajuntament 1.037.844,90 €. Part d’aquests diners es pagaran del que rebi l’ajuntament del Programa General d’Inversions 2020-2030 de la Diputació de Barcelona. L’AMB subvencionarà el carril bici del projecte.

Com es possible que un equip de govern que constantment es posa la medalla de ser “transparent” i “participatiu” negui a la ciutadania la possibilitat d’opinar?

Demanem que es torni a posar el projecte a exposició pública durant el termini d’un mes i que es faci una sessió explicativa oberta a la ciutadania.

Sigui quina sigui la decisió, des del CEB estudiarem el projecte i farem arribar les nostres aportacions. Demanem també que es reuneixi la Comissió de Patrimoni i Estètica per analitzar el projecte.

És important recordar que quan es va reurbanitzar l’altre tram, entre la Rambla i el barri Campamà, es va aprovar en un Ple Municipal i diverses entitats i grups polítics van fer al·legacions, així com la ciutadania preocupada pel tema de l’arbrat. També es van fer públics els informes dels tècnics municipals.

Perquè no s’ha seguit el mateix procediment?

4 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *