El Sàhara i Palestina: la pau que mai arriba. Fòrums de l’espluga

Dissabte 15 va tenir lloc la taula rodona dels Fòrums de l’Espluga, amb Hassanna Alia i Laia Haurie convidades per parlar de dos processos de colonització del territori que encara no han acabat i que estan sotmesos a la pressió internacional i amenaces que exerceixen, respectivament, dos països poderosos com són Israel i Marroc.  El debat va ser introduit i moderat amb gran encert pel periodista Dani Llenas.

La Laia i en Hassana en primer lloc ens van posar en context, abans d’abordar la situació actual i de quina forma podem actuar en el dia a dia, per recolzar i fer pressió des de la nostra posició. La Laia ens va donar detalls de la campanya BDS, campanya de boicot, desiversions i sancions contra Israel.

Ambòs coincideixen en que és més senzill estar informats del que està fent Rússia avui, que tenir informació del que estan fent Israel i Marroc als territoris ocupats.

La Laia reflexiona sobre els 75 anys d’opressió al poble palestí, de la pèrdua de territori, de l’increment exponencial d’assentaments israelians il·legals que controlen els recursos, i de la situació dramàtica per a la població palestina, sotmesa, sense recursos i permanentment assetjada. Del mur  de 8 m dins terres palestines – declarat il·legal pel dret internacional – i del mur de Jerusalem, que deixen aïllades poblacions senceres amb la connivència i complicitat d’altres països.

També ens parla de la major presó del món, la franja de Gaza; totalment aïllada, se li neguen els recursos bàsics i està contínuament sotmesa a operacions militars brutals.

En Hassanna explica que gairebé tots els països d’Àfrica que van ser colonitzats han aconseguit finalment la independència. Menys el Sàhara Occidental que va ser durant molts anys colònia espanyola – la província número 53 d’Espanya – fins que l’any 1975 Espanya la va abandonar, repartint el territori entre Mauritània i Marroc, com a conseqüència de l’ocupació il·legal marroquí iniciada amb la Marxa Verda. La Marxa Verda va representar el genocidi de milers de sahrauís i que més de 200.000 persones haguessin d’abandonar les seves cases traslladant-se als campaments sahrauís on viuen des de llavors en situació precària i sense accés al recursos.

Ens parla del mur de la vergonya – el segon mur més gran del món desprès de la muralla Xina – de 2.700 km i amb més de 10 milions de mines antipersona fabricades per països europeus  – Espanya també – entre d’altres i la complicitat d’Israel. També dels abusos i assassinats continus per part de policies i militars de la població civil – de pares assassinats davant els seus fills i de fills assassinats davant els pares – . De que la lluita no violenta del poble sahrauí ha estat un referent (recomana que mirem el documental “fusiles o pintades”), però que des del 13 de novembre estan en guerra, ja que una part de la població creu que viure com estan vivint fa tant de temps, tantes generacions i sense cap perspectiva de millora, tampoc és viure.  

Ens parla del dret d’autodeterminació, que va ser acordat internacionalment fa més de quaranta anys i que mai s’ha fet. De la vergonyant carta del rei espanyol al rei de Marroc. I de l’interès que tenen les potències estrangeres en convertir un conflicte que és polític en un conflicte humanitari. Reivindica que el poble sahrauí necessita poder exercir els seus drets polítics i decidir sobre el seu futur.

Des dels Fòrums de l’Espluga volem agrair a la Laia i en Hassanna la seva sinceritat i valentia. També a les persones que una tarda assoleiada de dissabte, van prioritzar venir al debat. Com van dir la Laia i en Hassanna, des del nostre dia a dia, i amb les nostres accions totes podem donar recolzament als pobles sahrauí i palestí, denunciar l’opressió dels paisos ocupants i també la posició d’altres paisos i organismes internacionals que afavoreixen als agressors, o que deixen fer, que és també una manera d’afavorir als agressors.

Aviat penjarem els videos, un recull de fotos, recull de mitjans que ens permetin estar informades i tot el material del debat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *