Sortida taller d’observació de papallones

Diumenge passat pel matí vam fer una sortida amb en Rafa “pájaros” per aprendre a observar papallones. Vam anar a la zona que queda a la part obaga de l’esplanada que hi ha entre can Tèrmens i la variant. Sense haver de caminar gaire vam observar un munt d’espècies i també vam aprendre molt.

Publiquem aquí un resum – fet per en Roger Reixach – de les explicacions del Rafa. I al final algunes fotos que varem fer.

Durant els mesos de maig i juny coincideixen diferents espècies de papallones: les de finals de primavera (imagos adultes) amb les estiuenques. Les papallones passen 4 etapes principals durant la seva vida:

  1. Ou
  2. Larva o eruga
  3. Pupa (crisàlide o nimfa)
  4. Papallona adulta o imago

El nombre de papallones i els espais on es troben són indicadors de canvi climàtic. Al Parc del Garraf treballen en un projecte europeu que es basa en el seguiment de pol·linitzadors. La davallada d’insectes altera tot l’escosistema, tant depredadors d’insectes com la flora de la que s’alimenten.

El comportament de les papallones és digne d’estudi. Aquests animals realitzen una vigilància o “patrulla” territorial, amb unes condicions atmosfèriques molt característiques.

Comencem a diferenciar papallones de zones de patrullatge de zones baixes com la papallona bruixa, amb les de zones de patrullatge de zones altes com la papallona de l’arboç. Durant el juny, les papallones diürnes són acumuladores de calor i acostumen a estar més actives durant el matí, fins les 12:30.

Comencen l’observació. Per fer una bona observació cal una xarxa caçapapallones que s’ha de comprar a una botiga especialitzada, la qual s’ha d’utilitzar amb molt de compte per no malmetre la papallona. Es recomana portar una bona guia de papallones com la de Papallones diürnes de Catalunya, d’en Toni Llobet, portar uns prismàtics o càmera fotogràfica.

Ens hem mogut per la zona limitada de la imatge mostrada anteriorment, per on hem pogut veure un munt d’espècies i manipular-ne unes 13 gràcies als caçapapallones.

  1. Escac ibèric – Medio Luto ibérica – Melanargia lachesis. Per la mida portava entre 15 i 20 dies volant per la zona. Un dels principals depredadors és el Falciot (au). Per la Morella es pot veure Escac Foraginós, el qual és més vulnerable.
  2. Cleopatra, – Cleopatra – Gonepteryx cleopatra. diferent de la papallona llimonera. Aquestes s’alimenten de l’heura. La femella és més semblant a la llimonera ja que no té la taca taronja posterior.
  3. Reina zebrada – chupaleches – Iphiclies feisthamelii
  4. Papallona de l’arboç – Bajá de cuatro colas -Charaxes jasius
  5. Margenera comuna – saltacercas – Lasiommata megera
  6. Papallona zebrada, de fons blanc amb ratlles negres. Diferent de la papallona reina. Aquestes són Hilltoppers.
  7. Papallona pyrgus o merlet comú, una de les més petites que hem vist.
  8. Papallona coenonimfa o lleonada comú – Ocelada común – Coenonympha pamphilus, femella. També es coneix com saltabardisses. Aquesta es pot confondre amb la Dorus.
  9. Papallona maniola jurtina o bruna de prat, mascle – Loba – Maniola jurtina
  10. Papallona bruixa – Circe – Brintesia circe. La diferència entre una mascle i una femella es basa en l’amplada de les taques.
  11. Icarus, blaveta comuna, – Icaro o Dos puntos – Polyommatus icarus. De les petites. Aquesta es pot diferencia de les demés pels 2 punts molt petits que té vora el tronc.
  12. Papallona pironya bathseba o saltabardisses cintada, de color marró i petita.
  13. La donzella tímida o melitaea didyma, és de les papallones més maques que es poden veure a Begues. Té un color taronja i blanca.
  14. Argentada comuna – Nacarada – Argynnis paphia
  15. Safranera de l’alfals – Colías común – Colias crocea
  16. Safranera pàl·lida – Colías pálida – Colia alfacariensis
  17. Angelet comú -blanca esbelta – Leptidea sinapis
  18. Blanqueta de la col – Blanquita de la col – Pieris rapae
  19. Damer roig – Doncella rojiza – Melitaea ddyma
  20. Coure comú – Manto bicolor – Lycaena phaleas
  21. Faune lleonat – Sátiro rubio  – Hipparchia semele
  22. Nimfa mediterrània – Ninfa de los arroyos – Limenitis reducta
  23. Saltabardisses cintada – Lobito de banda blanca – Pyronia bathseba
  24. Lleonada de garriga – Ocelada dorus – Coenonympha dorus
  25. Capgròs comú – Piquitos de las malvas – Charcharodus alceae
  26. Merlet – Ajedrezada – Pyrgus sp.

Un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *