Observant la migració de rapinyaires

Com sempre amb el Rafa, i altres expertes que avui l’acompanyaven, s’aprèn un munt.

Que les rapinyaires necessiten les corrents tèrmiques per enlairar-se i poder planejar sense esforç per fer la migració. La majoria creuen pels Pirineus per la zona de Navarra i van pel centre de la península però el Mur i Canópolis, també són bons llocs per veure-n per les tèrmiques especials que es donen al Garraf i perquè alguns immadurs (joves) d’algunes especies passen per aquí en comptes d’anar pel centre com els adults, i passen més tard – primer migren els adults – com és el cas de l’aligot vesper jove. Si l’aire és fred no poden planejar i això també fa que la millor hora per veure’n sigui des de mig matí fins a primera hora de la tarda.

Que ahir va passar per damunt de Begues una de les tres colònies que hi ha al món de Ibis Eremita (només queden uns 200 exemplars i han oblidat com migrar). Van de Viena a Jerez on hi ha un altra colònia, guiades per un ultralleuger. Ens explica que aprenen el trajecte molt ràpid perquè les dues o tres que s’han perdut enmig d’un trajecte diari, tornen soles al punt de partida d’aquell dia. Llavors les recullen i les porten en cotxe fins on són les altres.

https://www.diariodejerez.es/jerez/Parten-Alemania-polluelos-Jerez-ultraligeros-ibis-Zoo-Janda_0_1822918145.html

Que a Begues tenim tots els tipus d’oreneta que hi ha i que ara que estan migrant dormen n’hi ha milers que dormen als canyissars del Delta de l’Ebre. Ens explica la dificultat que han tingut enguany per criar, per les elevades temperatures i la sequera que els hi ha fet molt difícil reconstruir els nius, atès que necessiten fang.

Que des de que neixen tenen gravat on han d’anar. Que una de les colònies de ballesters més important d’Europa, amb uns 200 exemplars, dormien al Camp Nou (el dormidor més gran de Catalunya) i que el Barça es va comprometre a fer nius alternatius i a respectar el temps de cria abans d’enderrocar l’estadi.

https://www.ccma.cat/catradio/catalunya-al-dia/la-demolicio-del-camp-nou-afecta-una-de-les-colonies-urbanes-de-ballesters-mes-importants-deuropa/noticia/3243007/

Que l’any passat va ser un any molt fluix per comptar rapinyaires migrant. Abans en un mes o mes i mig en comptava entre 3.000 o 4.000, l’any passat únicament 1.200 i enguany tampoc no va bé. Que la millor setmana per veure rapinyaires migrant des de Begues és la del 18 de setembre, encara que això depèn del temps que faci.

Que així com a la nostra retina tenim cons i bastons (per veure els colors i les formes), els ocells tenen a més criptocroms que els permeten veure el camp magnètic i així saben perfectament la direcció cap a la que han de migrar (sud sud-oest).

Que hi ha ocells que no mengen res durant la migració, mentre altres van fent parades. Que l’esforç és titànic i per aquest motiu mengen per acumular molt greix abans de migrar. Arriben a la seva destinació, a milers de quilòmetres, al límit del que el cos pot aguantar.

En canvi les rapinyaires i altres aus planadores no emmagatzemen greix i van caçant mentre viatgen, sovint altres especies que també estan migrant. Per exemple el falcó mostatxut que va menjant libèl·lules o el falcó de la reina i el falcó d’Eleonora – que està criant ara – que va caçant passeriformes migradores que estan cansats de volar i els desa fent rebost enmig dels arbustos i, com es tracta d’un ocells colonial, es roben el rebost els uns als altres. I que migra des de les Balears, pel mig d’Àfrica creuant el desert fins arribar a Madagascar.

https://seo.org/boletin/seguimiento/migracion/06_halcon_eleonora/html5forpc.html?page=0

Hem vist diverses colònies d’orenetes, unes 4 o 5 parelles de corbs que viuen per Begues i una parella d’àligues marcenques.

Totes les observacions que fa en Rafa les registra al web https://www.ornitho.cat/ que ens recomana que consultem.

Un bon matí en bona companyia. Gràcies per venir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *