Què passa amb la MAT?

Ens plau convidar-vos a assistir a la taula rodona QUÈ PASSA AMB LA MAT?

Dissabte 2 de desembre a l’Escorxador de Begues hem preparat una jornada per parlar de què implica la instal·lació d’aquesta línia de Molt Alta Tensió (400 kV) que travessarà part de l’Aragó i Catalunya fins a la subestació elèctrica de Begues.

La taula rodona l’hem organitzat des de l’Ateneu Popular de Begues, la Taula Ciutadana pel Clima i el Centre d’Estudis Beguetans i comptarà amb la participació de membres de la plataforma Paisajes de Teruel , del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) , la plataforma No a la MAT Penedès i un advocat de dret ambiental de l’INSTA.

La taula serà moderada per el periodista Jordi Fortuny, membre del CEB i de la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet.

En acabar hi haurà un vermut i taller de confecció de pancartes contra la MAT.

És molt important que vingueu, només si som moltes podrem aturar aquestes bestieses!

ANTECEDENTS

 A començaments de setembre de 2021, des del CEB, vam coordinar les al·legacions conjuntes contra la MAT anomenada Clúster Begues, d’un grup d’entitats que considerem que aquest és un model energètic nefast i perillós:

Grup de Recerca Olesa Rural, Ateneu Assembleari de Begues, Assemblea Feminista les Agulles de Begues, plataforma STOP Alta Tensió al Baix, Taula ciutadana pel clima de Begues, grup ecologista Quercus, Les Agulles Ecologistes en Acció, Unió Muntanyenca Erampruyà i el CEB.

Podeu trobar el text de les al·legacions aquí

A començaments d’agost de 2023 llegim al BOE que el Ministerio ha aprovat la línia i que ja a l’abril havia aprovat la Declaración de Impacto Ambiental (DIA). En els documents del BOE diu que es van rebre al·legacions i que totes van ser contestades pel promotor.

Això NO ÉS CERT. No hem rebut cap resposta.

Vam presentar un recurs d’alçada, ja fa gairebé 3 mesos, del qual encara no tenim resposta. El podeu llegir aquí.

El nostre posicionament està totalment en contra d’aquesta línia i d’aquests projectes eòlics i fotovoltaics que apareixen com a bolets trinxant el territori. També ens posicionem en contra d’aquestes empreses i entramats d’empreses que volen fer negoci ràpid amb recursos que són de totes i sense respectar el territori, les zones protegides, la biodiversitat ni el patrimoni.

Parlem de gegants empresarials, com Forestalia, la promotora, que entre gener i novembre de 2022 va presentar 162 projectes d’instal·lació de camps de renovables! Que ha afirmat que per a completar els seus projectes, a més d’aquesta MAT, vol fer arribar dues línies MAT més fins a la subestació de Begues, explicant que totes aniran compactades sobre les mateixes torres. Torres que al projecte poden arribar a ser de gairebé 80 metres d’alçada (com una casa de 20 pisos!). Tot amb el vist i plau de Red Elèctrica Española, que ni tan sols avisa a l’ajuntament. Això sí, REE ja està ampliant la superfície de la subestació elèctrica del Montau per encabir-hi totes les noves línies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *