Solidaritat amb les víctimes dels aiguats

El CEB volem expressar la nostra solidaritat amb les víctimes dels aiguats al País Valencià així com amb el patiment dels familiars i de totes les poblacions afectades. Lamentem profundament la pèrdua de vides, només ens reconforta comprovar, un cop més, la solidaritat de tantes persones i col·lectius voluntaris que estan ajudant.

Ens agradaria que aquest fet tant dolorós pogués servir per a que els polítics reflexionessin sobre les seves polítiques urbanístiques i de creixement no sostenible arreu del territori.

No es poden aprovar declaracions d’emergència climàtica i seguir construint a zones inundables o plantejar l’execució de projectes urbanístics obsolets, com el Pla de Ponent, sabent que avui en dia no es podrien dur a terme en no complir les lleis ambientals vigents, o projectes globalment desmesurats, com el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM). A la vista dels episodis de temporals dels darrers anys (el Gloria, les inundacions d’Alcanar, a diversos indrets de la costa, aquesta DANA, etc.) i coneixent el ritme d’escalfament i de pujada del nivell de mar, és un error seguir planificant obres de creixement urbà en un territori com el Delta del Llobregat que es troba al nivell de mar i que majoritàriament ja està edificat. Cal també refer, amb caràcter d’urgència, tots els mapes d’inundabilitat ponderant adequadament els darrers episodis. A Begues no podem tampoc seguir planificant projectes expansius que traslladen el llindar del poble més enllà, a zones que avui en dia són de bosc i de gaudi de les veïnes així com font de biodiversitat. Tampoc podem declarar una zona com a protegida, i saltar-nos la protecció quan interessa fer-hi passar una línia d’alta tensió.

Les actuacions dels governs haurien d’anar encaminades a mitigar els efectes del canvi climàtic, no a accelerar-lo posant en risc a la població. Cal posar la vida al centre, no els guanys privats. Perquè la pèrdua de vides a un lloc del territori, ens fa mal i ens afecta a totes.

Tal com ens recorda Ecologistes en Acció en el seu comunicat del 30/10/2024, l’Informe de l’Institut d’Estudis Catalans com a conseqüència del temporal Gloria va concloure que:

el model de creixement i de planificació territorial ha incrementat el nostre grau d’exposició als episodis extrems i, per tant, la nostra vulnerabilitat. El temporal Gloria és un exemple del tipus de situacions que, d’acord amb les projeccions climàtiques, podrien augmentar en intensitat. Cal repensar què entenem per creixement i què entenem per planificació.

El Col·legi de Geòlegs i Geòlogues de Catalunya ha publicat un comunicat el dia 1 de novembre on diu

la freqüència i magnitud d’aquests fenòmens a conseqüència del canvi climàtic s’ha intensificat aquests darrers anys, i així com fa un anys precipitacions de 250 l/m2/dia ja eren considerades molt importants, ara ens hem d’anar acostumant a magnituds de 400-500 l/m2/dia, amb puntes localitzades encara més altes. Els cabals es veuen incrementats per un urbanisme desaforat, que no deixa espai adequat per a la laminació de les avingudes i la seva infiltració en el subsol, i per una ocupació intensiva dels espais fluvials. Segons dades de la Generalitat almenys un 15% del sòl urbà consolidat de Catalunya se situa en zona inundable i 705.000 persones hi viuen. Paraules com decreixement i deconstrucció haurien de deixar de ser una utopia per a esdevenir fets. Ens hi hem de posar ja.

Entre totes repense-m’ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *