Exposició Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya

De dissabte 3 de febrer al diumenge 17 de març de 2024 es farà al Punt d’Informació del Petit Casal de Begues l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que organitza la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

La inauguració de l’exposició serà dissabte 3 de febrer a les 12:00 i comptarà amb la presència de Josep M. Vives Teixidor (APSAT) i Víctor Mata (CEB) que ens faran una visita guiada. Us hi esperem!

L’exposició va iniciar la seva itinerància el novembre de 2019. Al CEB ens ha semblat bona idea portar-la a com a cloenda del projecte que hem dut a terme al llarg del 2023, L’ART DE LA PEDRA SECA A BEGUES: 22 ANYS RECUPERANT CULTURA I PAISATGE, subvencionat per la Diputació, i complementar-la amb dos murals sobre el treball en pedra seca local.

El catàleg de l’exposició (10 €) es pot aconseguir a:

https://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=9723

Resum de l’exposició:

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i créixer econòmicament.

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han produït aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

L’exposició s’estructura en diversos àmbits:

 1. La base geològica
 2. Què és la “pedra seca”?
 3. Tipus de construccions
 4. Barraques / Cabanes
 5. Construccions de pedra seca declarades bé cultural d’interès nacional
 6. La pedra seca, per territoris:
  • Alt Pirineu, Aran i Alt Berguedà
  • Àmbit metropolità
  • Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat
  • Catalunya central
  • Comarques gironines
  • Penedès històric
  • Ponent
  • Terres de l’Ebre
 7. Associacionisme i rutes senyalitzades
 8. L’art de la pedra seca a Catalunya: les construccions més singulars
 9. La tècnica de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de la humanitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *