com no és el territori de begues gràcies a l’estiueig. excursions científiques, hostals i cases de sojorn a begues al segle xix

Dissabte 29 va tenir lloc la segona sessió de les tertúlies a la fresca, aquest cop amb una temperatura molt agradable. Més de seixanta persones van assistir a les explicacions de Xavier Parellada i Victor Mata i van participar al debat.

En Xavier Parellada ens va parlar del munt de projectes que per sort o per altres causes no han reeixit a Begues, com són un gran nombre de carreteres per paratges naturals dels que avui gaudim per passejar, noves pedreres que, per exemple s’haurien menjat el Sotarro, urbanitzacions i fins i tot dos projectes de traçat d’un circuit de fórmula 1 al mig del Parc del Garraf que tenien com a centre, un la Morella i l’altre la Mola. Tot acompanyat d’informació gràfica d’aquests projectes amb els màpes de l’epoca. També va parlar d’altres projectes que malauradament sí es van dur a terme com l’abocador del Garraf i la subestació elèctrica Punt Sud, així com de les implicacions que això va tenir, i en alguns casos encara té, per la població i per l’entorn natural. Va acabar parlant de la importància de protegir el sòl no urbà no especialment protegit, que és el que envolta el poble i és a tocar de les cases.

Podeu llegir i descarregar-vos la presentació aquí:

Presentacio-estiueig-XP-25-aniv

Posteriorment en Victor Mata ens va explicar l’interès per Begues de les primeres excursions científiques per fomentar la cultura catalana i estudiar la geologia, geografia, la història, el món subterrani, la botànica, el patrimoni, les supersticions i les tradicions i costums de la població local, realitzades per joves de classe benestant encuriosits per la cultura i la ciència. També ens va explicar quines van ser les primeres agrupacions excursionistes de la segona meitat del segle XIX. Va donar detalls de diverses excursions a Begues, llegint fragments dels textos publicats. La primera realitzada l’any 1882 organitzada per en Pelegrí Casades i Gramatxes, procurador; la segona l’any 1887 organitzada per Miquel Cuní i Martorell, entomòleg així com diverses sortides entre els anys 1897-1899, organitzades per Norbert Fon i Sagués, geòleg, naturalista, espeleòleg i sacerdot, que va baixar a molts avencs per primer cop, entre ells el de la Ferla en companyia del pouataire beguetà Francesc Ferret i d’alguns pastors. Finalment ens va explicar també a quines cases de Begues s’allotjaven aquests primers excursionistes.

Podeu llegir i descarregar-vos la presentació aquí:

Conferencia-Excursionisme-a-Begues-III

En acabar tothom va poder menjar coca i prendre una copa de cava Montau de Sadurní tot xerrant amb els convidats en un indret tan especial com és el Mur de Begues.

Us esperem a la tercera tertúlia a la fresca de dissabte 5 de juny.

Ja us heu apuntat?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *