RESIDUS MUNICIPALS, PORTA A PORTA, CONTENIDORS INTEL·LIGENTS I MOLT MÉS

La generació i la gestió dels residus és un dels problemes més greus als que ens enfrontem com a societat, però sovint no en som conscients perquè sols es donen les xifres que convenen als diferents actors polítics. 

Volem compartir amb vosaltres l’estudi detallat dels residus municipals de l’any 2020 (les del 2021 encara trigaran uns mesos en ser publicades per l’Agència Catalana de Residus) i les conclusions que n’hem extret.

L’estudi també compara quina ha estat l’evolució a Begues des de l’any 2000 i compara les dades amb la mitjana de Catalunya i amb la resta de poblacions de l’AMB.

Els pressupostos municipals 2022, aprovats ja definitivament, inclouen una partida per fer una prova pilot de contenidors intel·ligents, agafant com a model El Papiol, que els va instal·lar a a dos barris el gener del 2020.

Per tant, hem trobat interessant comparar les dades de Begues amb les d’El Papiol, i comparar també amb dues poblacions que en comptes de contenidors intel·ligents fa molts anys que van optar per un sistema Porta a Porta (PaP) com són la veïna Torrelles de Llobregat i Matadepera.

L’any 2018 l’ajuntament va encomanar a una empresa que fes un estudi de la implantació del sistema PaP a Begues. L’estudi es va finalitzar el 2019 però no es va presentar públicament ni es va debatre. Es tracta d’un treball molt interessant, on hi ha dades curioses i que recomanem llegir. El podeu trobar aquí.

En estudiar-lo ens ha semblat detectar un error de plantejament que comporta que els costos del PaP surtin molt disparats. Creiem que aquest estudi va contribuir a fer que l’ajuntament aparqués el projecte de PaP en trobar-lo econòmicament inviable. Com creiem que és important, al treball expliquem com s’ha fet el càlcul de l’empresa, on ens sembla que hi ha una errada i el que ens sembla que hauria de donar corregint i recalculant les dades. També verifiquem si les xifres que hem obtingut són comparables a altres poblacions que empren el PaP. Un cop refets els càlculs surt que el PaP és viable i competitiu i que per tant la seva implementació a Begues és viable i econòmicament rentable, a més de ser l’únic sistema que ens atansarà al Residu Zero com afirma l’AMB.

Finalment volem compartir el que l’Àrea Metropolitana de Barcelona i altres experts diuen sobre els contenidors intel·ligents així com els dubtes que tenim sobre el seu funcionament. Ens agradaria que abans d’iniciar el projecte de contenidors intel·ligents es pogués fer una presentació i debat públics a fi de resoldre tots els dubtes que la ciutadania pugui tenir.

Finalment donem les referències en les que ens hem basat per fer aquest estudi.

Esperem que el trobeu interessant!

estudi-residus-gener-2021

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *